Bezpłatne szczepienia przeciwko grypie w CUS w Słupnie. Kliknij wiadomość, by dowiedzieć się więcej.
Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

PROJEKT - STACJA ŚNIADANIE

PROJEKT - STACJA ŚNIADANIE

PROJEKT STACJA ŚNIADANIE

      W dzisiejszych czasach nie każdy wie, jak ważną rolę odgrywa śniadanie. W Szkole Podstawowej im. Ziemi Mazowieckiej w ramach zwiększenia świadomości pracowników szkoły, uczniów i ich opiekunów oraz szerszej społeczności lokalnej wdrożono projekt „STACJA ŚNIADANIE”. Pomysłodawcą akcji są nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej, natomiast za realizację różnych etapów odpowiadają wszyscy pracownicy szkoły we właściwym dla danego poziomu nauczania zakresie. Inicjatywa powstała na kanwie ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje moc” jednak jej ostateczny zarys jest już nowatorskim ujęciem tematyki związanej z zasadami zdrowego żywienia.

       Realizacji programu towarzyszyło hasło „MINDFUL EATING”. Aby zrozumieć, czym jest „mindful eating”, należy najpierw zapoznać się z definicją mindfulness. Mindfulness to szeroko rozumiana samoświadomość. W swoim głównym założeniu ma przede wszystkim dążenie do bycia w pełni uważnym, świadomym i obecnym „tu i teraz”, bez osądzania siebie i otoczenia. W takim ujęciu Mindful eating można zdefiniować jako bycie w pełni obecnym i świadomym podczas spożywania posiłków, zatrzymanie się na stacji posiłek, zwracając uwagę między innymi na: smak, teksturę oraz aromat posiłku;   emocje, jakie towarzyszą, podczas spożywania posiłku; rodzaj spożywanego posiłku, głód fizyczny oraz moment, w którym następuje jego zaspokojenie (uczucie sytości).

       Świadome jedzenie to również możliwość utraty zbędnych kilogramów, redukcja zbyt szybkiego pochłaniania posiłków, a w konsekwencji – lepsze samopoczucie. Ideą akcji „STACJA ŚNIADANIE” w Szkole Podstawowej im. Ziemi Mazowieckiej w Liszynie jest zatrzymanie się na stacji śniadanie i świadomy wybór co i jak można zjeść, dlaczego jest to ważny element życia oraz które elementy mindful eating można wykorzystać w codziennej celebracji posiłku w domu.

Projekt miał za zadanie  wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych, poszerzanie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia, zapoznanie z teorią „mindful eating”, bezpieczne wykorzystanie sprzętów zakupionych w ramach projektu „Laboratoria przyszłości”, kształtowanie nawyku spożywania świeżej żywności, poznanie zasad savoir-vivre przy stole. Dodatkowo uczniowie  zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania oraz  piramida pokarmowa, obejrzeli prezentację multimedialną „Mindful heating – stacja śniadanie” zaprezentowaną przez p. Marię Natkowską, nauczyli się, jak planować poszczególne posiłki oraz dowiedzieli się, jaka jest rola aktywności fizycznej. Projekt realizowano  od 14.11-28.11.2022 r. W ramach jego realizacji  odbyły się różne inicjatywy:

  • Warzywa i owoce na co dzień i od święta - przygotowanie soku warzywno - owocowego z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu Laboratoria przyszłości.
  • “Mindful eating”- prezentacja multimedialna do wykorzystania na zajęciach.
  • Jak jedzenie wpływa na zdrowie - film edukacyjny.
  • Uczymy dzieci zdrowego odżywiania - pogadanka dla rodziców.
  • Stacja śniadanie - wspólne śniadanie przygotowane przez dzieci, rodziców i nauczycieli.
  • “Moje śniadanie” - konkurs fotograficzny (przygotowanie propozycji zdrowego śniadania w domu i przesłanie zdjęcia za pomocą mobidziennika).
  • Spotkanie z dietetykiem

      Dzień z posiłkiem, który daje moc to świetna zabawa, dzięki której świadomi uczniowie mogą przygotować pyszne i zdrowe jedzenie. Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka. Realizacja projektu „STACJA SNIADANIE” zakończyła się sukcesem i na pewno nie jest to jego ostatnia edycja.

 

Data dodania: 2022-12-03 22:20:45
Data edycji: 2022-12-06 21:40:48
Ilość wyświetleń: 245

“Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział,
nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał,
nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało.”

Janusz Korczak
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej